035 533 98 34 info@demess.nl

Activiteiten

 

De expositie is te zien:
• tijdens en 1 uur vóór theatervoorstellingen.
• op zaterdagochtend tijdens ons marktcafé
van 10.00 – 13.00u
• op afspraak via 035 53 39 834 (deMess) of met
06 51 71 47 88 (Carine van Gorp) of mailen naar
foto-expositie@demess.nl

GOVERT DE ROOS

50 jaar fotograaf

Al op jonge leeftijd is Govert de Roos (Amsterdam, 1953) gefascineerd door fotografie. Na lang sparen kocht hij een eigen camera en niet veel later schoot hij zijn eerste ‘ster’; een portret van Nina Simone in het Concertgebouw te Amsterdam. Een paar maanden later verschafte hij zich met een zelfgemaakte perskaart toegang tot het Hilton Hotel Amsterdam waar John Lennon en Yoko Ono in maart 1969 hun uiteindelijke legendarische ‘Bed-Inn for Peace’ actie vierden. De foto’s die Govert destijds maakte zijn nog steeds wereldberoemd. Niet lang daarna ging hij ‘in de leer’ bij Nico van der Stam, een gevierd fotograaf die vooral naam had gemaakt in de wereld van glamour en popmuziek. Al gauw kreeg hij de kans om zijn eerste eigen studiosessie te organiseren, met bands als Black Sabbath en Abba voor zijn camera.

In de ruim dertig jaar dat Govert de Roos in die studio in de Jordaan woont en werkt, is het er een komen en gaan van nationale en Internationale artiesten. Als vaste fotograaf van onder andere André Hazes, Rob de Nijs en de Dolly Dots worden er onwaarschijnlijk veel albumcovers en pr-foto’s geschoten die tot op de dag van vandaag in het nationaal geheugen gegrift staan. Govert wordt een van de vaste fotografen voor diverse muziektijdschriften en vanaf dan weten ook internationale artiesten de weg naar de studio te vinden zoals Michael Jackson, Sade, Arnold Schwarzenegger, Dire Straits, Van Halen, Grace Jones en Debbie Harry. Zij werkten er aan foto’s die tot op de dag van vandaag nog steeds populair zijn bij fans en art-collectors. In 1983 wordt Govert bekroond met De Zilveren Camera voor zijn portret van Kitty Courbois en krijgt hij de LOF Prijs voor de grote betekenis van zijn foto’s voor de Nederlandse tijdschriftenbranche.

In de jaren ’90 verlegt De Roos zijn werkterrein meer richting glamourfotografie en gaat hij voor bladen als Beau Monde en Pulse aan de slag. Ook maakt hij alle pr-foto’s voor series als GTST. In het pre-photoshop tijdperk weet Govert te schieten wat tegenwoordig alleen nog maar met nabewerking wordt gemaakt. Internationaal maakt hij daarna naam als Playboy fotograaf, waarbij hij ook veel werkt voor de Amerikaanse en Russische editie van het blad. In 2009 wint hij de prestigieuze fotovakprijs De Grote Paul en op 26 april 2021 werd hij geridderd in de Orde van Oranje Nassau voor zijn verdiensten voor de fotografie in Nederland en zijn belangeloze inzet voor diverse goede doelen. Het afgelopen decennium werkte Govert mee aan diverse campagnes, verzorgde hij de fotografie voor pr-materiaal van films, musicals en tv-series en ging hij voor langere tijd mee op tournee met André Rieu.

Expositie is te zien vanaf 20 april 2022

Recent werk is te zien op
www.govertderoos.nl
www.connu.nl

Bedankt!

De Mess
Alle vrijwilligers, sponsoren, donateurs, optredende kleinkunstenaars, musici en artiesten!