035 533 98 34 info@demess.nl

Activiteiten

 

MESS DOCU

Filmliefhebbers opgelet!
Iedere maand docu-avond in deMess.

Marga van Praag presenteert documentaires over de groei, bloei, worsteling en vergankelijkheid van het menselijk bestaan. Filmische parels die je onderdompelen in een andere wereld, je ogen openen voor wat er op het spel staat en je niet onberoerd laten. Samen met documentairemaker Nousjka Thomas selecteert Marga mooie verhalen uit de indrukwekkende oogst films die Nederland rijk is. Na afloop een gesprek met de makers over lange adem bij het maakproces, strubbelingen achter de schermen en hun fascinatie voor het verhaal.

DONDERDAG 27 FEBRUARI 2020 // AANVANG 20.30 UUR

Dance or Die

De film ‘Dance or Die’ won het afgelopen jaar een internationale Emmy voor beste kunstdocumentaire.

‘Dance or Die’ is het levensmotto van de Syrische danser Ahmad Joudeh (27). Het staat in zijn nek getatoeëerd. Dans is Ahmad’s leven, maar het wordt hem onmogelijk gemaakt in zijn door oorlog getroffen geboortestad Damascus. De kans om Syrië te kunnen ontvluchten grijpt hij met beide handen aan. Sinds anderhalf jaar woont hij in Nederland en treedt hij op bij voorstellingen van Het Nationale Ballet.

Zijn verhaal wordt wereldwijd door de media opgepakt en hij treedt op in binnen- en buitenland, met grootheden als Sting en balletdanser Roberto Bolle. Toch worstelt hij met zijn nieuwe leven. Hij mist zijn familie die nog steeds in Syrië is. Bovendien is de druk om het hier ‘te maken’ groot. Welke prijs betaalt Ahmad voor zijn nieuw verkregen vrijheid? Regisseur Roozbeh Kaboly filmde Ahmad voor Nieuwsuur in 2016 en heeft hem sindsdien op de voet gevolgd. Met ‘Dance or Die’ maakte hij een indringende documentaire over veerkracht en het verlangen naar autonomie.

Regisseur Roozbeh Kaboly, zelf ooit gevlucht uit Iran, komt in deMess vertellen over de noodzaak tot diepgaande verhalen en slow journalism. Marga van Praag ontvangt hem.

Expositie in deMess


DIRK W. DE JONG
Expositie ‘Mississippi Blues is te zien van 22 januari tot en met 04 maart 2020.

Bedankt!

De Mess
Alle vrijwilligers, sponsoren, donateurs, optredende kleinkunstenaars, musici en artiesten,!