035 533 98 34 info@demess.nl

Activiteiten

 

DONDERDAG 26 MAART 2020 // AANVANG 20.00 UUR

MINDING THE GAP van regisseur Bing Liu

Een fenomenale en hartverscheurende film over drie middelbare schoolvrienden die met vallen en opstaan volwassen worden.

Rockford, Illinois ligt in het hart van de Amerikaanse rust belt, eens het gebied waar de zware industrie floreerde. Wie hier nu opgroeit kijkt uit op werkeloosheid en armoede. Drie middelbare schoolvrienden weten hun beroerde thuissituaties te ontvluchten en vinden een uitlaatklep in het skateboarden. Een van hen, Bing Liu, filmt al hun avonturen, maar ook hoe ze abrupt de volwassenheid in worden gekatapulteerd, inclusief rotbaantjes, baby’s en bedenken wat het nou eigenlijk betekent om een man te zijn.

Keire heeft de aanstekelijke lach, Zach het charisma en de verrassende inzichten en Bing stelt de rake vragen. In zijn documentairedebuut dringt Liu door tot het gemoed van z’n vrienden, om vervolgens ook zichzelf bloot te geven, stukje bij beetje. Hij heeft één doel: de film, die ooit spontaan begon, moet hem nu antwoorden gaan verschaffen. Waarom hingen ze al zo jong, zo vaak op straat? En hoe moeten ze nu verder? Ook zijn eigen moeder hoort hij uit. Waarom beschermde ze hem niet tegen die stiefvader? Als de in alcohol vluchtende en met z’n vriendin ruziënde Zack jong vader wordt, en het geweld van generatie op generatie lijkt over te springen, krijgt de film een verrassende diepgang.

Minding the Gap werd genomineerd voor een Oscar voor beste documentaire tijdens The Academy Awards en was een publieksfavoriet op IDFA 2018.

‘Juweel van een documentaire. Prachtig en slim opgebouwd portret’ ★★★★★ Volkskrant

‘Ontroerende, diepgaande film met stof tot nadenken’ ★★★★★ NRC

‘Aangenaam verrassend, intiem semi-ego document’ ★★★★ VPRO Cinema

Met schrijver en Amerikakenner Jan Donkers praten we na over opgroeien in de achterstandswijken van Amerika. Hebben de ‘Yes We Can’ idealen van Obama of de ‘Make Amerika Great Again’ plannen van Trump iets veranderd? Gastvrouw is Marga van Praag.

MESS DOCU

Filmliefhebbers opgelet!
Iedere maand docu-avond in deMess.

Marga van Praag presenteert documentaires over de groei, bloei, worsteling en vergankelijkheid van het menselijk bestaan. Filmische parels die je onderdompelen in een andere wereld, je ogen openen voor wat er op het spel staat en je niet onberoerd laten. Samen met documentairemaker Nousjka Thomas selecteert Marga mooie verhalen uit de indrukwekkende oogst films die Nederland rijk is. Na afloop een gesprek met de makers over lange adem bij het maakproces, strubbelingen achter de schermen en hun fascinatie voor het verhaal.


DICK VAN DER LECQ

GET CLOSER TO NATURE
Expositie is te zien van
1 sept t/m 14 okt 2021

Bedankt!

De Mess
Alle vrijwilligers, sponsoren, donateurs, optredende kleinkunstenaars, musici en artiesten!