Activiteiten

PROGRAMMA KLASSIEK 2020


do 17 september 2020

Suzanne Manet-Leenhoff (1829-1906) zong en speelde piano; ze kende Liszt, Offenbach, Baudelaire, Zola en andere grote kunstenaars, was de echtgenote van schilder Edouard Manet. Musicienne, muze en nog veel meer: een vrouw die we wel nader zouden willen leren kennen. En dat kan, want celliste Oihana Aristizabal Puga en pianiste Lineke Lever brengen in deMess een programma rond haar leven en werk.

zo 27 september 2020

Het trio I Tre Canneti (‘de drie rieten’) heeft een niet alledaagse samenstelling van hobo, klarinet en fagot. Lichtvoetigheid en sonoriteit kenmerken deze combinatie. Franse componisten uit begin 20ste eeuw zoals Milhaud, Auric en Ibert waren er van gecharmeerd, en zij staan dan ook op het programma. Daarnaast ook de ‘klassieker’ Frantisek Krommer, tijdgenoot van Mozart, én de Amerikaan Alec Wilder, met muziek vol jazzy elementen.

do 8 oktober 2020

Au bord de l’eau is de titel van het programma van harpiste Merel Naomi en sopraan Tenar van Kooten Niekerk. Inderdaad: geïnspireerd door water. Muziek van o.a. Fauré en Schubert, ‘La Source’ van Hasselmans, maar ook van harpisten geschreven voor hun eigen instrument. Verrassende en sprookjesachtige muziek, door Merel en Tenar zelf op aansprekende wijze toegelicht.

zo 25 oktober 2020

Jonge, getalenteerde musici in deMess! María Cristina González (dwarsfluit) en Carlos Marín Rayo (piano) spelen werk van Georges Enescu en Bohuslav Martinú. Het jonge Nederlandse Adam kwartet speelt een strijkkwartet van Peteris Vasks. Dit concert komt tot stand in samenwerking met de Stichting Eigen Muziekinstrument (SEM), die deze en andere jonge musici financieel steunt bij de aanschaf van een eigen instrument.

do 5 november 2020

Indringende passie uit Georgië. Concertpianiste Ketevan Sharumashvili genoot een imposante internationale opleiding en won meerdere prestigieuze prijzen. Met haar fabelachtige techniek en haar zeer persoonlijke stijl speelt ze altijd eerlijk, krachtig en recht door zee. Het programma wat zij speelt in deMess is zeer aantrekkelijk en uitdagend. Het omvat naast impressies van o.a. Bach en Ginastera een aantal pianotranscripties van de hand van Franz Liszt.

zo 22 november 2020

Het Trio Rusalka  speelt twee pianotrio’s die het begin en het einde van de Romantiek markeren. Het pianotrio no 4 van Ludwig v. Beethoven uit in 1797 is nog sterk beïnvloed door Mozart en Haydn. Uit de romantische literatuur een trio van de Tsjech Bedrich Smetana (Opus 15 in G kl. t.) uit 1855, een dynamisch, lyrisch en energiek muziekwerk, gecomponeerd ter nagedachtenis aan zijn overleden oudste dochtertje.

do 3 december 2020

‘Voorbij Bach’ is de titel van het programma van sterviolist Joseph Puglia, ter ere van 300 jaar solowerken voor viool van J.S. Bach. Hij speelt de Partita in E gr.t. van Bach, en combineert die met een (in zijn opdracht geschreven) nieuw werk van Pieter Smithuijsen. Dit werk, in een moderne, neoklassieke stijl, is geïnspireerd op de dansvormen in Bach’s partita.

zo 20 december 2020

In samenwerking met de Stichting Eigen Muziekinstrument (SEM) komen jonge, getalenteerde musici naar deMess. Matthijs van der Moolen speelt op trombone muziek uit de vroege barok, Joost Willemze (harp) brengt muziek van barok tot modern en het duo Jessie Brevé (saxofoon) en Freek Mulder (contrabas) werpt met improvisaties een frisse blik op het jazzrepertoire. De SEM ondersteunt deze en andere jonge musici financieel bij de aanschaf van een eigen instrument.

Bedankt!

De Mess
Alle vrijwilligers, sponsoren, donateurs, optredende kleinkunstenaars, musici en artiesten!