035 533 98 34 info@demess.nl

Activiteiten

Historisch Café Naarden

Het Historisch Café heeft zijn thuisbasis gevonden bij podium deMess! Iedere twee maanden, op de derde woensdag va de maand, vindt hier het Historisch Café plaats voor eenieder die wil komen luisteren, meepraten of zich een mening wil vormen over een actueel onderwerp met een historisch tintje of een vleugje geschiedenis. Het Historisch Café is een initiatief van het Comeniusmuseum, Vereniging Vestingstad, Tussen Vecht en Eem, het Vestingmuseum en Gemeentearchief Gooise Meren en Huizen.


WOENSDAG 18 MAART 2020 // AANVANG 20.00 UUR

VAN NAARDEN NAAR NIDA: HONDERD JAAR VEILIGHEID EN VERDEDIGING

Nida: een met Naarden vergelijkbare gemeente in Litouwen, buitengrens van de EU en het Atlantisch bondgenootschap, dat haar ligging evenals Naarden al eens zag verschuiven.

De herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog zijn voorbij. Wie boeit dat in Nederland? Want we zitten middenin het jaar van de viering van 75 jaar Bevrijding: ónze Tweede Wereldoorlog. Honderd jaar einde Eerste Wereldoorlog mag er echter ook zijn, zeker omdat die het einde van Naardens militaire betekenis markeert. Deze avond biedt een overzicht van de (ontbrekende) herdenkingscultuur rondom het einde van de eerste oorlog. Bourgraaf spreekt verder over de samenhang tussen de wereldoorlogen.

Peter de Bourgraaf heeft zich als historicus sinds 1991 gespecialiseerd in vredesonderzoek en onderzoek naar imperialisme en het einde van de Eerste Wereldoorlog dat resulteerde in het Verdrag van Versailles. Hij publiceerde onder meer Hundert Jahre Urkatastrophe. Der Kolonialvertrag 1919 (2018). Hij was jarenlang medeorganisator van het Historisch Café.

Expositie in deMess


DIRK W. DE JONG
Expositie ‘Mississippi Blues is te zien van 22 januari tot en met 04 maart 2020.

Bedankt!

De Mess
Alle vrijwilligers, sponsoren, donateurs, optredende kleinkunstenaars, musici en artiesten,!