Met de blonde fietsenmaker Michiel Hoek uit Oudemirdum, donderdagavond te gast tijdens de MESS DOCU avond, hebben we meteen de sympathiekste personage uit The Bastard te pakken. Want de film van Floris-Jan van Luyn kon bij tijd en wijle behoorlijk pijnlijk zijn. Die vader Joop bijvoorbeeld, zélf ooit verlaten door z’n vader, liet zijn zoon Daniel als peutertje zonder scrupules achter in Ethiopië. Die tussen de bedrijven door toch wat meninkjes ventileert waar je je wat onrustig van op je achterhoofd krabt. En zo’n lieverdje is Daniel nou in feite ook weer niet.
Culturele botsingen, steeds weer opvlammende wrokkigheid.
Over verantwoordelijkheid en rekenschap voor daden in het verleden. Over ouderschap en mannelijkheid. En die opvliegendheid, die vader en zoon beiden hebben, is dat een kwestie van genen of een resultaat van omstandigheden?
Een prachtig gemonteerde documentaire waarin geschakeld wordt tussen het aangeharkte Friesland en het rommelige Ethiopië, tussen de levensgeschiedenissen van vader Joop en zijn Nederlands-Ethiopische zoon Daniel. Waarbij het totaal niet stoort dat naast archiefbeelden, het verleden ook af en toe in scene werd gezet.
Kortom: wederom een fraaie Mess Docu-avond.