De oorspronkelijke opzet van de MESS THEATERDAGEN, waarvan vorig jaar de eerste uitgave, was om drie dagen onvervalst toneel te brengen. Vijf of zes eenakters, vol ambitie samengeperst in één weekend. Waarmee we het toneel, als enigszins ondergeschoven kindje in onze programmering, vol in de schijnwerpers zouden zetten.
Op de eerste avond van wat dit keer inmiddels door omstandigheden een tweeluik is geworden, gaven we dit principe meteen al mee aan de vuilnisman. Hoewel, met een beetje goeie wil, kon je VONKEN van het duo HOOGEBOOM en HAAN misschien toch wel als een eenakter karakteriseren.
Een muzikale.
Geen probleem trouwens.
Thematisch is over deze avond ongetwijfeld diep nagedacht.
Relaties, de man-vrouw-rol en alles wat daarbij komt kijken.
En wie in de opmaat voor deze avond in de vrijdagaflevering van de Volkskrant toevallig het dubbelmarathoninterview ACH MAN van Sara Berkeljon met Theo Maassen en Sunny Bergman gelezen had, deed wellicht ongewild al z’n nodige huiswerk vooraf.
VONKEN, een ingekorte versie van hun theaterprogramma, was een geweldige binnenkomer waar, inderdaad, de vonken van af spatten. De zorgvuldig neergezette rol van anti-held zit Hoogeboom, zoals bekend,  als gegoten. Gevoegd bij de amper in te tomen dynamiek van Haan leverde het drie kwartier amusement van de bovenste plank op. Lekkere teksten, uitstekende muziek en prima zangwerk. En, niet onbelangrijk: stof tot nadenken.

Na de pauze HAPJE.
Een tragikomedie over het huwelijk, butlers, seks en andere smakelijkheden.
Hij, een succesvolle mediamagnaat en filantroop, zij; oude adel en part-time curator. Eigenzinnige levensgenieters met een ontembare goesting in goed eten, mooie wijnen, Franse oesters, ltalië en oude jazz muziek.
Onze gastheer en – vrouw hadden ooit besloten om niet voor de eeuwigheid te trouwen maar een huwelijkscontract voor 10 jaar te tekenen. We waren in deMess als verrassing te gast op de avond dat het stel de beslissing moest maken: “Tekenen we bij? Of gaan we uit elkaar?”
Hoewel het huwelijk in de regel monogaam is, twijfelen beide partijen aan de oprechtheid van de ander. Hebben ze zich überhaupt wel aan de afgesproken ‘regels’ gehouden de afgelopen 10 jaar? Tijd voor een prikkelend gesprek.
En dan is er nog Alfred, de butler; een heerlijke jongen die met het stel samenleeft en tot het uiterste gaat om in al hun wensen te voorzien…

Vorig jaar probeerden we het trio Mirthe Bron, Boy Ooteman en Sjoerd Spruijt al te strikken voor onze Theaterdagen. Vanwege een al afgesproken vakantie lukte dit helaas niet.
Vrijdag werd het dan toch een feit.
Prima stuk, met verve gespeeld, waarbij zelfs de zaal op subtiele en geestige wijze ingeschakeld werd.
Spannende zelfreflectie met een donker randje
Kortom: TOPAVONDJE!!!

slideshow   https://www.facebook.com/demessnaarden/videos/1187654714729239/