deMess, vrijdag 29 november
Bijna twee uur aan een stuk en in een ijzingwekkend tempo sleurde spraakwaterval Shapiro – en wie heeft daar meer recht op dan een Nederlandse Amerikaan of zo je wilt Amerikaanse Nederlander?- een volle Mess door de grenzeloze Trumpmania.
De stem achter de beroemde ‘Netherlands Second’ video (‘Zondag Met Lubach’-VPRO) sprak zich uit! Greg Shapiro (Boom Chicago, Comedy Central, BNR, ZDF) groette de 45ste – en mogelijk laatste – president van de Verenigde Staten, Donald J. Trump. Nee, Amerika kreeg niet de allereerste vrouwelijke president, maar wel de allereerste president die geestelijk duidelijk ziek is.
Als je geen fan bent (zijn die er dan?) van deze Unrepentant Narcissistic Asshole, dan bediende Shapiro, strak in het pak en voorzien van een typische Trump stropdas, je op maat. Natuurlijk passeerde er af en toe wel een enkel voorspelbaar inkoppertje. Maar onze comedian had bijzonder veel authentieks uit eigen keuken voor deMess in petto.
Een hoog lachgehalte. Voor de afwisseling nou ’s geen zouteloos ik-verhaal (de valkuil van menige stand-upper). ‘Ik’ maakte ruim baan voor Trump. Een voorstelling, prachtig ondersteund door veel beeldmateriaal. Perfecte imitaties. Staand zong iedereen mee met het alternatieve Amerikaanse volkslied en participeerde in een heuse bingo.
Topavondje.