Als je afgelopen jaar veel (zeer diverse) voorstellingen in deMess aan je hebt zien voorbijtrekken, krijg je een aardig beeld van de samenstelling van de gezelschappen die onze comfortabele stoeltjes bezetten. Afhankelijk van het type voorstelling natuurlijk
Daar is in z’n algemeenheid uiteraard al het nodige wetenschappelijke publieksonderzoek over gedaan. Dat heeft aardig wat gegevens gegenereerd over de samenstelling en kenmerken van het theaterpubliek. Het profiel van de theaterliefhebber is daardoor meer dan een wazige of vage schets, maar integendeel een gedetailleerd portret. De bezoeker van (professioneel) theater is jonger, hoger opgeleid, heeft een hogere beroepsstatus, leest vaker kwaliteitskranten en is progressiever dan de doorsnee burger.

Dit weekend hadden we drie totaal verschillende optredens. Met drie verschillende soorten publiek.
Mylou Frencken (cabaret), de Dikkie Dik kindervoorstelling van Kira Kool en de literaire Austenmiddag, gepresenteerd door José Roeken
Onze gasten komen zeer gericht. Op de bonnefooi is er amper bij. Daar zal ons ticketsysteem ook wel debet aan zijn.
Een zaal vol Austen-fans (hoe high kan de tea zijn?) wachtte zondagmiddag onder het genot van a cup of English tea ingetogen op al het moois dat Roeken te bieden had. En dat was heel wat. Een vrouwendingetje? Zo zomaar kunnen. Slechts vijf vertegenwoordigers van het sterke geslacht hadden het er op gewaagd.
Een paar uur daarvoor een kindervoorstelling (3+). Een volle zaal met ouders die hun jongste spruiten ons intieme theater hadden binnengeloodst. Ze werden op hun wenken bediend. Aan theaterbezoek kun je niet vroeg genoeg beginnen.
Een half uur voor de aanvang van Mylou Frencken happening op vrijdag wist je één ding zeker: Mylou kon op dat moment al niet meer stuk. De toeschouwers (keurig verdeeld over ‘alle’ geslachten) hadden er overduidelijk zin in. Kleinkunstpubliek weet waar het voor komt en kent elkaar ook voor een deel.
Diversiteit is iets waar we grote waarde aan hechten.
DeMess is er voor iedereen!