035 533 98 34 info@demess.nl

Activiteiten

FotoFilmFestivalNaarden 2019

Robin de Puy – Ik ben het allemaal zelf

Iedere vrijdag tijdens FFN om 15.00 uur

Regisseur: Simone de Vries

Reizen in haar eentje, ver van huis, vindt ze het engste wat er is, en toch stapt fotografe Robin de Puy op een Harley en begint aan een roadtrip dwars door Amerika. Met slechts twee camera’s, twee lampen en een flitsparaplu als bagage, reist ze door het land op zoek naar bijzondere, karakteristieke mensen die ze kan vastleggen met haar soms meedogenloze, maar altijd open en eerlijke blik.

Na het winnen van de Photo Academy Award en de Nationale Portret prijs gaat het hard met de carrière van Robin de Puy. De opdrachten voor Linda, de Volkskrant en Vrij Nederland stapelen zich op. Toch brengt het werk haar steeds minder bevrediging en ze stelt zich de vraag of ze wel genoeg uit haar talent haalt. Ze wil haar intuïtie volgen en zelf uitzoeken wie ze wil fotograferen.

Eenmaal op reis vliegt de angst haar opnieuw naar de keel. Het liefst zou ze zich opsluiten in haar motelkamer. Maar de wens om thuis te komen met betekenisvolle, eerlijk portretten is onverbiddelijk.

Photo & Copyright by G.P. Fieret

Iedere vrijdag tijdens FFN om 17.00 uur

Regisseur: Frank van den Engel

Met zijn eigenzinnige, gruizige vrouwenportretten wist Gerard Petrus Fieret (1924-2009) in de late jaren zestig de hele gevestigde orde tegen zich in het harnas te jagen. In zijn door vele muizen bevolkte atelier fotografeerde hij behalve zijn half of helemaal ontklede modellen ook zichzelf, zijn poes en de zieke duiven die daar met hem samenleefden.

Zijn fotografisch oog laat zien hoe hij in de wereld stond: chaotisch, slordig, soms agressief, maar ook met veel humor en charme. Bij leven werd hij een bohemien genoemd of een zwerver omdat hij moeilijk in een kader te plaatsen was. Hij was een volledig autonome beeldend kunstenaar (fotograaf, tekenaar en dichter) die zich niets gelegen liet liggen aan de conventies van de fotografie of van het leven.

Zijn fotografische werk heeft een unieke kwaliteit die heden ten dage wordt herkend door een groeiende groep liefhebbers, verzamelaars en musea. Zijn internationale doorbraak gaat gepaard met sterk stijgende prijzen waar Gerard Fieret zelf overigens niet beter van werd. Hij stierf in 2009 op 85-jarige leeftijd.

Joris Postema ‘De erfenis’

Zondag 16 juni // 15.30 uur

Daan van der Elsken is gewend om voor de camera te staan. Eerst was het de camera van zijn vader, de wereldberoemde fotograaf en cineast Ed van der Elsken, nu is het die van zijn goede vriend Joris Postema. Samen proberen ze grip te krijgen op Daan’s leven, door postuum de confrontatie met zijn vader aan te gaan. Daan ziet Ed –hij lijkt meer op hem dan hij zou willen- als hoofdoorzaak van de depressiviteit die hem al vijftien jaar teistert. Aan de hand van veelvuldig voorhanden zijnde foto’s, filmbeelden en ontmoetingen met betrokken familie en vrienden probeert Daan te doorgronden wat zijn vader aan hem heeft doorgegeven. Hij komt tot een verrassende ontdekking.

Remmelt Lukkien ‘Gezien door André Thijssen’

Woensdag 19 juni // 15.30 uur

Na het zien van de vaak mysterieuze details die de Amsterdamse fotograaf en beeldmaker André Thijssen belicht in de openbare ruimte, gaan veel mensen totaal anders naar hun omgeving kijken.

In de documentaire wordt Thijssen gevolgd als hij aan het werk is in de straten van Amsterdam, Brussel en Madrid, vaak vergezeld door zijn partner Linnemore. Er wordt getoond hoe zijn stijl zich ontwikkelt van anekdotiek naar een beeldtaal die haar geheimen minder gemakkelijk prijsgeeft, en collega-creatieven als Hans Aarsman, Koos Breukel, Erik Kessels en Paul Faassen komen aan het woord over zijn werk. Een breed publiek krijgt hierdoor inzicht in zijn verbluffende foto’s en hoe ze tot stand komen. Derelatie met Linnemore loopt als een lichtvoetige liefdeslijn door de film.

Foto Expositie

RUDOLPH MENGELBERG
Reflecties
Expositie is te zien tot en met zaterdag 17 oktober 2020

Bedankt!

De Mess
Alle vrijwilligers, sponsoren, donateurs, optredende kleinkunstenaars, musici en artiesten!