Wie nog niet deel uit maakte van het hemelse koninkrijk van de fado miste vrijdagavond in deMess een unieke kans om dat lidmaatschap alsnog deelachtig te worden. Aan de bezoekers die de gang naar het Naardense Dortsmanplein wél maakten, en dat waren er heel wat, hoefde je uiteraard niets te vertellen over dit Portugese fenomeen. Die weten opperbest waar Abraham de mosterd haalt. Een tijdje geleden was Fernando Lameirinhas, de nestor van dit genre, hier al eens te gast. Goed voor een uitverkochte voorstelling.
Vrijdag dus zijn leerling: Daisy Correia (een Nederlandse met Portugees bloed) die tijdens haar ‘stage’ bij de meester veel heeft opgestoken van haar grote voorbeeld. Maar intussen wél een geheel eigen kleur aan die fado geeft.
Afkomstig van nota bene de poppodia switchte ze tien jaar geleden naar de ‘saudade’, het onbestemde verlangen.
En dat blijkt een meer dan uitstekende keuze.
Op het podium van deMess schitterde een boeiende persoonlijkheid die de finesses van dat vak inmiddels tot in haar haarvaten beheerst. Een avond lang had ze, samen met haar voortreffelijke vleugeladjudant Frank Keijzer het enthousiaste gehoor aan een touwtje. Voor grotere zalen, Correia is bezig aan een indrukwekkende tour, is de begeleidersgroep wat groter (2x gitaar, percussie en contrabas). Op 22 mei bijvoorbeeld staat het voltallige gezelschap in het Concertgebouw in Amsterdam. In een intiem theater als deMess ontbrak bijvoorbeeld de karakteristieke Portugese gitaar. Maar het patent op elkaar ingespeelde duo maakte er in kleine setting iets bijzonders van. Daarvoor moest de vleugel, op verzoek van Keijzer die het contact met z’n publiek een beetje miste, eerst wel verschoven worden.
Fado is niet enkel verdriet, het bezingt het leven en het leven gaat ook over vriendschap, mooie momenten in je leven, over de zee, verlangen etc. Daisy, uitgerekend op dezelfde dag toegelaten tot een tweede studie aan het conservatorium, schrijft ook haar eigen repertoire. Zij is de enige in Nederland die het aandurft om de fado ook maar ’s in het Nederlands te zingen en Nederlandse nummers te vertalen naar het Portugees.
Het hoeft geen betoog dat de fado-ingewijden met Daisy volledig aan hun gerief kwamen.
Topavondje.