035 533 98 34 info@demess.nl

Wie zaterdagavond 13 oktober voor het dilemma stond (foeballe: Nederland-Duitsland of cabaretier Leon van der Zanden in deMess) en voor de laatste koos, nam de superieure beslissing. De mannen van Ronald Koeman lieten de Amsterdamse JC Arena weliswaar eindelijk weer eens op de banken staan. Maar wat de zeer professionele Brabo Van der Zanden in een uur en drie kwartier op de Naardense planken zette mocht er waarachtig zijn. Waarmee de Helmonder zich moeiteloos aansloot bij het toch al opmerkelijke rijtje Brabantse kleinkunsttoppers.
Van der Zanden wist in ons bescheiden theatertje een uniek sfeertje te creëren. Een fraai staaltje audience participation ook. Altijd een beetje een link dingetje om regelmatig in gesprek te gaan met je publiek. Leon bleek er de instrumenten voor in huis te hebben. En hij wist er zowaar behoorlijk persoonlijke reacties mee los te krijgen.
Hij kreeg regelmatig de (hoog verdiende) schaterlach terug, bracht je in verwarring (ga je op zijn verzoek écht massaal apengeluiden produceren bij een experimentele opkomst van de gekleurde artiest met Afrikaane roots?), behandelde en passant wat taboes (die bestaan nog), ontroerde.
Kortom, hij bespeelde op listige wijze een flink deel van het thematische spectrum van het theater.
Rode draad was zijn naderende optreden op de uitvaart van de zeer vermogende, terminale Dirk die euthanasie zal laten plegen. Samen met hem schrijft hij een afscheidsbrief die hij op de plechtigheid zal voordragen.
De thema’s die daarbij langskomen werden uitgebreid doorgenomen met het publiek.
Die zeven kwartier, waarin hij spelenderwijs ook nog eens twee keer uit de kleren ging, vlogen voorbij.
Blijf je zitten met de vraag hoe het in godsnaam mogelijk is dat Van der Zanden, ‘een coole snelle jongen met een bruine vacht en een fraaie zachte g’, die filosofie studeerde en het tot doctorandus in de Kunstwetenschappen schopte, ooit niet toegelaten werd tot de toneelacademie van Eindhoven.
Dat hij een puur sang theaterdier is, heeft ie inmiddels ruimschoots bewezen. Heeft naast tien soloprogramma’s, radio- en tv-optredens een aardig rijtje onderscheidingen in de pocket. Op zich al een wonder dat ie zich liet strikken voor een (niet eens uitverkochte???) Mess.

Pikante bijzonderheid: Leon speelde ooit in een kindertoneelstuk, geschreven door en onder regie van Jacques Vriens, die zondagmiddag 14 oktober in het kader van de Boekenweek een jeugdvoorstelling(9+) geeft in deMess.
En zo worden cirkels rond.