035 533 98 34 info@demess.nl

Na tien minuten MESS BOEK op woensdag werd, als dat al niet vooraf voorspelbaar was, overduidelijk waarom deMess volgestroomd was met belangstellenden.
Een avond lang hing het stijf uitverkochte Naardense Podium ademloos aan de lippen van oud China-correspondent van de NRC Bettine Vriesekoop in gesprek met Rob de Wijk, hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Leiden. Centraal stond zijn nieuwe boek ‘De nieuwe wereldorde’.
De Chinese wereldorde komt eraan. In oktober 2017 stippelde president Xi de route uit: als in 2049 de Volksrepubliek zijn honderdste verjaardag viert, moet zijn Chinese droom zijn uitgekomen: dan is China leider van de wereld. In een fascinerend betoog concludeert Rob de Wijk dat we nu nog in een overgangstijd leven, namelijk een wereld die door westerse macht en ideeën wordt vormgegeven. Waar we precies naar toe gaan weten we niet, want die nieuwe wereldorde bestaat nu nog niet. Wat Rob de Wijk wel weet, is dat voordat China straks definitief de sterkste macht is, de wereld in beweging zal zijn. Het is de dynamiek van die verandering die hem dreef dit boek te schrijven. Want vragen zijn er, veel vragen. Hoe zullen wij als westerse wereld hierop reageren? Zal het westen trachten zijn positie te houden? Wat zal het antwoord van Rusland zijn?
Het kwam allemaal langs waarbij en passant ook enkele wereldleiders (Trump) een vileine sneer kregen.
Het boeiende, kraakheldere gesprek op hoog niveau tussen China-kenner Vriesekoop en de Leidse professor stemde allerminst tot vrolijkheid. Daar was de materie te zorgwekkend voor.
In de (wat lang uitgevallen) pauze gingen in de signeersessie alle aangerukte boeken als warme broodjes de deur uit.
Topavond!!