035 533 98 34 info@demess.nl

Activiteiten

MESS DOCU

Filmliefhebbers opgelet!
Iedere maand docu-avond in deMess.

Marga van Praag presenteert documentaires over de groei, bloei, worsteling en vergankelijkheid van het menselijk bestaan. Filmische parels die je onderdompelen in een andere wereld, je ogen openen voor wat er op het spel staat en je niet onberoerd laten. Samen met documentairemaker Nousjka Thomas selecteert Marga mooie verhalen uit de indrukwekkende oogst films die Nederland rijk is. Na afloop een gesprek met de makers over lange adem bij het maakproces, strubbelingen achter de schermen en hun fascinatie voor het verhaal.

DONDERDAG 28 MAART 2019 // AANVANG 20.30 UUR

THE BASTARD

Een Friese fietsenmaker krijgt op een dag het onwaarschijnlijke bericht dat hij een Ethiopische halfbroer heeft. Hij heet Daniel en zit gevangen in een dodencel in Addis Abeba. Dat nieuws is het startpunt van een onthutsende familiegeschiedenis. Over een verstoten kind dat opgroeit voor galg en rad en een bejaarde vader die niet langer kan ontkomen aan zijn inmiddels volwassen bastaardzoon.

Daniel koestert grote wrok en hunkert naar de erkenning. Maar zijn vader wil er niets van weten, al was het maar omdat Daniel zwart is. Een DNA-test veroordeelt ze tot elkaar en intussen besluit Michiel zijn Afrikaanse halfbroer te helpen en ontvangt hem met open armen thuis in Oudemirdum. Ze leren elkaar kennen en dan blijken vader en zoon meer met elkaar gemeen te hebben dan ze ooit zouden willen toegeven

Na afloop van de film praat Marga van Praag met Michiel Hoek over deze turbulente familiegeschiedenis.

Notitie regisseur Floris-Jan van Luyn
Ieder kind gaat vroeg of laat op zoek naar zijn wortels. Daniel Hoek, de half-Ethiopische half-Nederlandse hoofdpersoon uit The Bastard, is voor mij de verpersoonlijking van zo’n zoektocht. Hij is van kinds af met zijn neus op de feiten gedrukt, omdat hij als man van twee culturen zo anders was. De wens om gezien te worden, door zijn vader, zijn Nederlandse familie, heeft hem daarom nooit losgelaten.

Die onweerstaanbare aantrekkingskracht van het kennen van je herkomst en het krijgen van erkenning, is wat me zo aantrekt in Daniels verhaal. Het is een universeel verlangen dat lang nagalmt in zijn geschiedenis. Ouders laten ons maar moeilijk los, ze zitten in ons, en eigenlijk verlangen we allemaal naar de onvoorwaardelijke liefde die alleen zij ons kunnen geven. Via de omstreden, maar charismatische Daniel, belanden we bij zijn vader Joop, die een soortgelijk verhaal in zich draagt. De parallellen zijn verbazingwekkend, de gevolgen die zij aan hun lotsbestemming hebben verbonden, verbijsterend. De zoon en de vader lijken in dit verhaal in zekere zin van hun voetstuk te vallen. Maar in hun val ontdekken ze elkaar. De geschiedenis heeft hen uit elkaar gedreven, maar in The Bastard vinden ze elkaar terug – al is het maar voor even en slechts in geest. Dat geeft allemaal niet, want ze zijn gehoord en gezien.

Expositie in deMess

De Mess

DANA MARSCHALL
‘Beauty Squared: Photographic Still Lifes’

Expositie is te zien van 16 maart tot 16 april 2019.

Op zaterdagen is Dana Marshall aanwezig van 10.00 tot 13.00 uur om haar werk eventueel toe te lichten.

Filmliefhebbers opgelet!

De Mess
DO 28 MRT // 20.30 uur
The Bastard

Kinderkoor deMess

De Mess

Onder begeleiding van professioneel dirigente
Nelly Todorova

Kinderen van 4 tot 6 jaar
Elke maandag
van 15.30 tot 16.15

Kinderen van 7 tot 10 jaar
Elke maandag
van 16.30 tot 17.30

Bedankt!

De Mess
Alle vrijwilligers, sponsoren, donateurs, optredende kleinkunstenaars, musici en artiesten,!