035 533 98 34 info@demess.nl

Activiteiten

MESS DOCU

Filmliefhebbers opgelet!
Iedere maand docu-avond in deMess.

Marga van Praag presenteert documentaires over de groei, bloei, worsteling en vergankelijkheid van het menselijk bestaan. Filmische parels die je onderdompelen in een andere wereld, je ogen openen voor wat er op het spel staat en je niet onberoerd laten. Samen met documentairemaker Nousjka Thomas selecteert Marga mooie verhalen uit de indrukwekkende oogst films die Nederland rijk is. Na afloop een gesprek met de makers over lange adem bij het maakproces, strubbelingen achter de schermen en hun fascinatie voor het verhaal.

DONDERDAG 23 JANUARI 2020 // AANVANG 20.30 UUR

Bach en Beton

Wat doet een Bachvirtuoos als de muziek uit zijn leven dreigt te verdwijnen? Hij verbouwt een schip tot concertzaal en wordt heer en meester over zijn eigen muzikale bestaan.

Concertpianist Ivo Janssen, een van de grote talenten van zijn generatie neemt het heft in eigen hand wanneer lage uurtarieven, teruglopende cd-verkopen en wegvallende subsidies zijn carrière in het nauw brengen. Hij wil niet afhankelijk zijn van de muziekindustrie en wil zelf bepalen hoe zijn agenda eruitziet. Vastberaden stort hij zich op zijn andere passie: klussen aan boten en huizen. In vijf jaar tijd bouwt hij gestaag aan een eigen concertzaal op een oud munitieschip op de Wittenburgergracht in Amsterdam. Er moest veel beton worden weg gebikt maar inmiddels heeft hij hier meer dan honderd concerten gegeven op Janssenbeton en de mensen blijven toestromen.

Die eigenzinnigheid leidde al eerder tot daden van betekenis. Toen geen enkele platenmaatschappij voelde voor zijn plan alle klavierstukken van Bach op te nemen,17 cd’s in totaal, begon hij gewoon een nieuw muzieklabel. Bach en Beton is een portret van een man die zijn eigen lot kiest.

En dan dient een onafwendbare hindernis zich aan. Janssen krijgt de ziekte van Dupuytren; een bindweefsel aandoening die zijn vingers langzaam krom trekt. De vraag hoe lang hij zijn pianospel op het niveau kan houden dat hij als perfectionist eist, hangt als een zwaard van Damocles boven zijn hoofd.

Filmmaker Haukje Heuff en pianist Ivo Janssen zijn beiden te gast voor een goed gesprek over muziek en het waarmaken van dromen.

Expositie in deMess


DIRK W. DE JONG
Expositie ‘Mississippi Blues is te zien van 22 januari tot en met 04 maart 2020.

Bedankt!

De Mess
Alle vrijwilligers, sponsoren, donateurs, optredende kleinkunstenaars, musici en artiesten,!