035 533 98 34 info@demess.nl

Activiteiten

MESS DOCU

Filmliefhebbers opgelet!
Iedere maand docu-avond in deMess.

Marga van Praag presenteert documentaires over de groei, bloei, worsteling en vergankelijkheid van het menselijk bestaan. Filmische parels die je onderdompelen in een andere wereld, je ogen openen voor wat er op het spel staat en je niet onberoerd laten. Samen met documentairemaker Nousjka Thomas selecteert Marga mooie verhalen uit de indrukwekkende oogst films die Nederland rijk is. Na afloop een gesprek met de makers over lange adem bij het maakproces, strubbelingen achter de schermen en hun fascinatie voor het verhaal.


DONDERDAG 20 DECEMBER 2018 // AANVANG 20.30 UUR

TSJECHISCH KERSTFEEST

Tsjechisch Kerstfeest vertelt het verhaal van Daniela en de acht jaar jongere Zuzana, twee zussen die in 1968 vanuit Praag naar Nederland vluchtten om aan het communistische regime te ontsnappen. Terwijl je zou denken dat zo’n daad hun onderlinge band zou verstevigen heeft deze stap de zusters juist verder uit elkaar gedreven. Maar, ze vieren in Nederland ieder jaar met beide families Tsjechisch kerstfeest zoals vroeger, want zoals Daniela zegt, ‘zelfs de communisten konden het kerstfeest niet uitroeien’.

Simonka de Jong, dochter van Zuzana en regisseur van de film, vraagt zich af hoe het kan dat haar tante en haar moeder zo van elkaar verschillen en waar de spanning vandaan komt die altijd tussen de zussen hangt. Daniela, de tante van Simonka, is een gevoelsmens en heeft zich altijd veel opstandiger gedragen tegenover haar ouders, terwijl de rationele Zuzana zich altijd heeft gedragen zoals wenselijk was. Ze is getrouwd met een Nederlandse man en heeft zich in Nederland ontpopt tot een geslaagde vrouw. Ze werkt als reumatoloog in het ziekenhuis en is zojuist gepromoveerd. Met haar man bewoont ze een prachtig grachtenpand in Amsterdam. De artistieke Daniela is dromeriger, heeft geen werk en hangt aan het verleden en de tradities en leeft met haar Tsjechische man in een eenvoudig huis.

Simonka besluit beide zussen mee terug in de tijd te nemen. Ze gaat met ze naar Praag waar ze opgroeiden, en samen bezoeken ze het graf van hun vader. Ook luisteren ze er naar geluidsbanden waarop hun vader na de oorlog vertelt over zijn verblijf in het concentratiekamp Auschwitz. Vooral het verwachtingspatroon en het gedrag van hun vader blijkt een belangrijke rol gespeeld te hebben in de relatie die de zusters met elkaar hebben. De onderlinge spanningen bereiken hun hoogtepunt als Zuzana haar zus rondleidt in het onlangs aangeschafte en nog te verbouwen buitenhuis op het Tsjechische platteland. Daniela, die haar herinneringen wil koesteren, kan het niet verkroppen dat het juist haar rijke verwesterde jongere zuster is, die terugkeert naar hun Tsjechische geboortegrond. Terug in Nederland wordt de naderende kerstavond voorbereid, maar door de confrontatie met het verleden is de kerstgedachte verder te zoeken dan ooit.

Marga van Praag praat met regisseur Simonka de Jong, die ook de documentaires Het zwijgen van Loe de Jong en A Family Quartet op haar naam heeft staan, over haar fascinatie voor moeizame familierelaties en hoe het verleden altijd een stempel drukt op het heden.

DONDERDAG 24 JANUARI 2019 // AANVANG 20.30 UUR

LIEFDE IS AARDAPPELEN

Op een dag krijgt filmmaakster Aliona van der Horst een erfenis: een kamertje van zes vierkante meter in een houten huisje, op het platteland van Rusland, waarin haar moeder is opgegroeid. Het was alsof het leven haar een speelkaart aanreikte die ze moest inzetten. Zo begon haar zoektocht naar het onbekende verleden van haar Russische moeder en vijf zusters. Allen bleken te kampen met angsten en verdringing. Stalin, oorlog en kunstmatige hongersnoden hadden hun wezen en ziel diep verwond en bekrast.

Aliona’s zoektocht naar de levens en lotgevallen van haar familie is een liefdevolle, navrant poëtische film, met personages als uit een verhaal van Tsjechov. Animaties door de Italiaanse kunstenaar Simone Massi verbeelden op fantasmagorische wijze de onvoorstelbare gebeurtenissen in Sovjet Rusland. Met de geschiedenis van deze heel gewone mensen, in het kleine boerenhuis, vertelt de maakster tegelijkertijd het grote verhaal van bloedige terreur en immer voortlevende angst: die andere erfenis.

Marga van Praag praat met maakster Aliona van der Horst over de uitdagingen tijdens het maken van deze film. Van der Horst: ‘Als je een film maakt over je eigen familie ben je de vis, de visser en de kok. Dit gegeven maakt het filmen van je eigen familie lastig. De vis moest namelijk zelf tegen de kok zeggen dat ze anders wilde worden bereid.’

‘Liefde is Aardappelen’ won de Gouden Kalf 2018 voor beste lange documentaire. Marga van Praag praat deze avond met maakster Aliona van der Horst.

Foto: Tim van Peppen


				

Expositie in deMess

De Mess

MARIANNE ULRICH
‘BEWOGEN’
Expositie is van 15 november t/m 18 december te zien

• Tijdens en een uur vóór de theatervoorstellingen.
• Op zaterdagochtend tijdens ons Marktcafé van 10.00 – 13.00 uur
• Op afspraak via foto-expositie@demess.nl

Filmliefhebbers opgelet!

De Mess
DO 20 DEC // 20.30 uur
Tsjechisch Kerstfeest

DO 24 JAN // 20.30 uur
Liefde is aardappelen

Bedankt!

De Mess
Alle vrijwilligers, sponsoren, donateurs, optredende kleinkunstenaars, musici en artiesten,!