035 533 98 34 info@demess.nl

Activiteiten

Historisch Café Naarden

Het Historisch Café heeft zijn thuisbasis gevonden bij podium deMess! Iedere twee maanden, op de derde woensdag va de maand, vindt hier het Historisch Café plaats voor eenieder die wil komen luisteren, meepraten of zich een mening wil vormen over een actueel onderwerp met een historisch tintje of een vleugje geschiedenis. Het Historisch Café is een initiatief van het Comeniusmuseum, Vereniging Vestingstad, Tussen Vecht en Eem, het Vestingmuseum en Gemeentearchief Gooise Meren en Huizen.


WOENSDAG 20 MAART 2019 // AANVANG 20.00 UUR

Patriciërs, pachters en pannenkoeken
Over de geschiedenis van het dorp Lage Vuursche

De lezing gaat over de geschiedenis, de min of meer bekende inwoners, de historische gebouwen en de toeristische attracties van het dorp Lage Vuursche. De strijd om de turf en om het grensgebied tussen de bisschop van Utrecht en de graaf van Holland speelde zich in de Middeleeuwen deels in deze streek af. Het dorp is pas in de 17e eeuw ontstaan bij een landgoed dat later Drakensteyn zal gaan heten. Lage Vuursche heeft zich ontwikkeld dankzij de inspanningen zoals ontginningen, schapenhouderij en bosbeheer van vele voorname heren zoals de heren Van Nederhorst en Van Niel en hun pachters en arbeiders. Na hen hebben nog andere bijzondere personen in Lage Vuursche gewerkt en/of gewoond o.a. op nog steeds bestaande landgoederen als Drakensteyn (jonkheren Bosch van Drakestein, prinses Beatrix, prins Claus en hun drie zonen), Klein Drakenstein (Ploos van Amstel) en Pijnenburg (familie Insinger). Sommigen van hen zijn begraven op het plaatselijke kerkhof zoals leden van de families Insinger en Ploos van Amstel, de Vlaamse dichter en activist René Le Clercq en prins Friso van Oranje-Nassau van Amsberg.

Daarnaast zien we de ontwikkeling van een boerderijendorp tot een beroemde plaats met mooie boswandelingen, goede pannenkoekenrestaurants en ander vertier als een grote midgetgolfbaan.

 

Expositie in deMess

De Mess

DANA MARSCHALL
‘Beauty Squared: Photographic Still Lifes’

Expositie is te zien van 16 maart tot 16 april 2019.

Op zaterdagen is Dana Marshall aanwezig van 10.00 tot 13.00 uur om haar werk eventueel toe te lichten.

Filmliefhebbers opgelet!

De Mess
DO 28 MRT // 20.30 uur
The Bastard

Kinderkoor deMess

De Mess

Onder begeleiding van professioneel dirigente
Nelly Todorova

Kinderen van 4 tot 6 jaar
Elke maandag
van 15.30 tot 16.15

Kinderen van 7 tot 10 jaar
Elke maandag
van 16.30 tot 17.30

Bedankt!

De Mess
Alle vrijwilligers, sponsoren, donateurs, optredende kleinkunstenaars, musici en artiesten,!