035 533 98 34 info@demess.nl

Activiteiten

Historisch Café Naarden

Het Historisch Café heeft zijn thuisbasis gevonden bij podium deMess! Iedere twee maanden, op de derde woensdag va de maand, vindt hier het Historisch Café plaats voor eenieder die wil komen luisteren, meepraten of zich een mening wil vormen over een actueel onderwerp met een historisch tintje of een vleugje geschiedenis. Het Historisch Café is een initiatief van het Comeniusmuseum, Vereniging Vestingstad, Tussen Vecht en Eem, het Vestingmuseum en Gemeentearchief Gooise Meren en Huizen.

Kom ook en geniet van het debat, een drankje en de gezelligheid!

De data in 2018 zijn:
Woensdag 17 januari
Woensdag 21 maart
Maandag 14 mei
Woensdag 19 september
Woensdag 21 november

 

Woensdag 21 november // aanvang 20.00 uur // Nederland Neutraal 1914

Waarom kon Nederland bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog neutraal blijven? Op 4 augustus trokken Duitse troepen het neutrale België binnen, nadat een Duits ultimatum dat ongehinderde Duitse doortocht door België eiste, door de Belgische regering onder leiding van koning Albert I verworpen was. Het eveneens neutrale Nederland slaagde er wel in om in 1914 zijn neutraliteit te behouden en ontging zo het militaire treffen en vier jaar bezetting. In deze lezing worden de achtergronden die de Nederlandse neutraliteit mogelijk maakten geanalyseerd.

Dhr. Rian van Meeteren (1948) studeerde in 2012 als militair historicus af aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn bijzondere aandachtsgebied is het Oostenrijks-Hongaarse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij is lid van de Raad van Advies van vww.eerstewereldoorlog.nu en Huis Doorn en was van 2004 tot 2016 voorzitter van de Western Front Association Nederland.

——————————————————————————————————————————

Vrijdag 14 december // aanvang 20.30 uur // Concert

Voor de liefhebbers is er op vrijdag 14 december in podium deMess een concert ter nagedachtenis aan de miljoenen gesneuvelden soldaten van de Eerste Wereldoorlog.

Op 11 november 1918 kwam er officieel een eind aan de Eerste Wereldoorlog. In een bos bij het Franse stadje Compiègne, ongeveer tachtig kilometer ten noorden van Parijs, werd die dag de wapenstilstand gesloten.Vanaf 11.00 uur die ochtend werd er niet meer gevochten.

Ineen aangrijpende liederen cyclus wordt de muziek ten gehore gebracht die naar aanleiding van deze oorlog is gemaakt. Waar aanvankelijk de inhoud en muziek een patriottistisch, hoopvol en strijdvol karakter heeft komt naar mate de oorlog vordert pure wanhoop, verdriet en onbegrip naar voren.

De liederen worden gezongen door John Fernon verbonden aan de Nederlandse Reisopera te Enschede, hij wordt begeleid door Willem Kersing op de vleugel. Verbindende teksten worden gesproken door Ingrid van Ree, eveneens verbonden aan de Nederlandse Reisopera, fragmenten uit brieven en dagboeken uit die tijd.

Er is veel muziek van de vertegenwoordigde landen in dit conflict. Werken van componisten zoals Maurice Ravel, Modest Mussorgsky, Robert Schumann, Gabriel Fauré, George Buttersworth en anderen zullen worden vertolkt.

Expositie in deMess

De Mess

MARIANNE ULRICH
‘BEWOGEN’
Expositie is van 15 november t/m 18 december te zien

• Tijdens en een uur vóór de theatervoorstellingen.
• Op zaterdagochtend tijdens ons Marktcafé van 10.00 – 13.00 uur
• Op afspraak via foto-expositie@demess.nl

Filmliefhebbers opgelet!

De Mess
DO 22 NOV // 20.30 uur
De zaak gebroeders R.

Bedankt!

De Mess
Alle vrijwilligers, sponsoren, donateurs, optredende kleinkunstenaars, musici en artiesten,!